distributia caldurii
Marea majoritate a sistemelor de încalzire, pentru a obtine în final o temperatura de 20°C în casa, pornesc de la temperaturile flacarilor de 1800-2500°C.
Fara a folosi flacara si deci fara a arde combustibil, sistemul de încalzire cu folie radianta HEAT PLUS functioneaza la temperaturi joase, apropiate de temperatura dorita în casa. Astfel, pentru o temperatura de 20°C în casa, folia radianta se încalzeste la maxim 50°C, cu intermitenta.
Într-o camera încalzita, caldura variaza de la peretii interiori la cei exteriori, de la sursa de caldura spre marginea camerei si de la podea la tavan. Forma si dimensiunile camerei sunt de asemenea foarte importante.
Diferitele sisteme de încalzire realizeaza o distributie diferita a caldurii în camera. Distributia caldurii pe verticala, este un parametru foarte important, pentru ca influenteaza atât eficienta sistemului, cât si confortul.
Telul oricarui sistem de încalzire este sa asigure o distribuire cât mai uniforma a caldurii pe toata suprafata camerei, dar si pe verticala. Acest lucru nu este usor de realizat si de aceea o variatie de 6 – 8°C este acceptata ca “normala”.
Sistemul de încalzire cu folie radianta HEAT PLUS asigura cea mai buna distributie a caldurii, podeaua tavanul si peretii calde, precum si o variatie minima a temperaturii în camera (în limita a 2-4°C).
Temperatura la nivelul podelei este cea mai importanta pentru copii. La înaltime mai mica de 1m temperatura poate fi cu 4 – 8°C mai mica decît indicatia controlerului.
Încalzirea aerului prin ventilatie produce evident cea mai neuniforma distributie a caldurii. Variatia enorma de temperatura de 10 – 15°C, podeaua rece si tavanul supra-încalzit, fac din aceasta cea mai proasta solutie.
Distributia caldurii are un mare impact asupra confortului, dar si asupra pierderilor de caldura. În aceleasi conditii de izolatie pierderile de caldura sunt proportionale cu temperatura.
Atunci când controlerul este setat pe 20°C, iar temperatura aproape de tavan este de aproximativ 30°C, pierderile de caldura din zona superioara a camerei sunt mult mai mari decât atunci când in toata camera sunt 20-22°C.
Renumitul arhitect american Frank Lloyd Wright, a facut ca sistemul coreean Ondol (de încalzire în pardoseala) sa fie cunoscut în lume. Cazat într-o casa coreana în timpul unei calatorii, el a fost fascinat de încalzirea în pardoseala. A folosit acest sistem în premiera la multe dintre casele realizate de el. În autobiografia sa el descrie sistemul Ondol ca “cel mai bun sistem de încalzire inventat de catre om.”
Presedintele Asociatiei Germane a Sistemelor de Încalzire arata ca mai mult de 50% din cladirile noi din Germania opteaza pentru încalzirea în pardoseala si ca aceasta tendinta devine tot mai evidenta în Europa. În Japonia, 60 % dintre casele noi si 15 % dintre locuintele existente folosesc încalzirea în pardoseala.
Superioritatea sistemului de încalzire în pardoseala este deja bine cunoscuta. Pentru a compara însa sistemul cu folie radianta HEAT PLUS cu un sistem clasic de încalzire cu gaze naturale, Institutul de Cercetari pentru Sisteme de Încalzire cu Gaze Naturale din Tokyo, a efectuat o serie de teste. Au fost citite valorile temperaturilor, ale umiditaii, vitezele curentilor de aer, pe toata suprafata camerei.
Imaginile de sus arata vectorii cresterii de temperatura: mici si uniformi pentru FIR si lungi grupati în zona radiatorului pentru gaz. Efectul dupa 10 minute e clar: FIR – încalzire uniforma a întregului corp, respectiv picioare reci si partea de sus a corpului calda, pentru încalzirea cu gaze naturale.